Kamara: Oare mai am voie să spun că fac parte din trupa Alb Negru?

0
256

Kamara: Oare mai am voie să spun că fac parte din trupa Alb Negru?

Kamara, solistul trupei “Alb Negru”, îi ia apărarea arbitrului Sebastian Colțescu, implicat într-un scandal de rasism după ce s-a referit la antrenorul secund al echipei Istanbul Bașakșehir, Pierre Webo, ca fiind „ăla negru”.

„Mai sunt ieșiri din decor ca oriunde în lume, dar nu e cazul acum. Sebastian Colțescu nu merită acest tratament și nici noi cu el”, scrie artistul într-o “Scrisoare deschisă către pământeni”, postată joi pe pagina sa de Facebook.

Kamara Ghedi s-a născut la București, în urmă cu 44 de ani, însă se trage dintr-o familie de politicieni din Africa. Bunicul său a fost ministru în Guineea franceză.

El a reacționat la aproape două zile după incidentul petrecut în timpul partidei de marți seară, dintre Paris Saint Germain și Istanbul Bașakșehir, din ultima etapă a fazei grupelor UEFA Champions League.

„Bună să vă fie inima, Numele meu e Kamara și sunt de 16 ani, component al trupei ALB NEGRU. Oare am voie să mai spun așa?”, se întreabă artistul pe rețelele de socializare.

Artistul scrie că a avut timp să „analizeze bine situația” și a ajuns la concluzia că Sebastian Colțescu nu a fost rasist, ci cel mult „nepoliticos și nesăbuit”.

„Cred că toată problema asta cu politically corect (politic corect…suna ca naiba oricum) se duce în cealaltă extremă.
Black în limba română înseamnă Negru, cel puțin așa era la ultima verificare. Sebastian Colțescu, Omul cel mai pus la COLȚ în momentul de fața a folosit cuvântul “Negru” la un meci de Fotbal din Champions League. Sebastian Colțescu a fost cel mult Nepoliticos și Nesăbuit spunând ”Ăla”, dar nicicum nu cred că a fost Rasist. Bine, nu știu ce a fost în sufletul lui, dar faptele confirmă spusele mele. Nu a spus “Negro”, care în spaniolă e o înjurătură, a spus “Negru”, care în engleză se traduce Black”, a scris Kamara pe Facebook.

De asemenea, el i-a ironizat pe cei care au catalogat replica lui Sebastian Colțescu ca fiind una rasistă.

„Dragi pământeni, sper că nu este o jignire că vă spun așa. Pesemne că trăim într-o Galaxie și unii s-ar simți jigniți că sunt numiți “Pământeni” și nu “Galaxieni””, a mai scris el.

Postarea sa a adunat mai bine de 14.000 de aprecieri și peste 6.000 de distribuiri.

Ce s-a întâmplat în timpul meciului

Meciul dintre Paris Saint-Germain şi Istanbul Başakşehir a fost întrerupt marţi seara, în min. 14, la scorul de 0-0, din cauza unor remarci rasiste din partea celui de-al patrulea oficial, Sebastian Colţescu.

Staff-ul campioanei Turciei şi jucătorii acesteia, urmaţi de cei ai echipei PSG au decis să părăsească terenul după eliminarea antrenorului secund al formaţiei din Istanbul, fostul atacant camerunez Pierre Achille Webo, acuzând afirmaţii rasiste din partea arbitrului de rezervă.

Colţescu i-a cerut în min. 14 lui Haţegan să intervină pentru a-l calma pe Webo, care a fost prea vehement la o decizie a arbitrului de centru, potrivit AFP. Colţescu l-a identificat pe antrenorul secund al echipei turce cu termenul de ″tipul negru″⁣, iar Haţegan i-a arătat cartonaşul roşu fostului atacant camerunez.

Webo a protestat, iar atacantul franco-senegalez Demba Ba (rezervă) a coborât din tribună şi l-a acuzat de rasism pe Colţescu, reproşându-i că s-a referit la culoarea pielii lui Webo, întrebându-l dacă ar fi făcut la fel şi dacă era cazul unei persoane albe.

Şi jucători de la PSG, printre care Neymar, Mbabbe şi Marquinhos, au venit pentru a cere explicaţii la marginea terenului. După mai multe minute de discuţii, ambele echipe au părăsit terenul.

Partida a fost reluată a doua zi, când Paris Saint-Germain a surclasat-o cu 5-1 pe Istanbul Başakşehir.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here