Interviu cu Marin Costache, candidatul PPU-sl la primăria municipiului Craiova

0
166

Interviu cu Marin Costache, candidatul PPU-sl la primăria municipiului Craiova

Continuăm seria interviurilor politice, cu cel adresat domnului Marin Costache, care candidează pentru primăria municipiului Craiova, la alegerile din 27 septembrie 2020.

Acesta ne-a invitat la sediul central al partidului PPU-sl, situat pe strada Vasile Alecsandri, Craiova, unde a răspuns întrebărilor adresate de către echipa “Cotidianul Olteniei”.

Reporter: Am dori să ne spuneți câteva lucruri despre dumneavoastră cât și despre ideile politice pe care le promovați.

Marin Costache: Bună ziua! Mă bucur că ne aflăm astăzi aici și că vă pot împărtăși din ceea ce înseamnă proiectul PPU-sl Dolj. În data de 8 februarie 2020, am primit mandatul de a forma echipa care se numește PPU-sl Dolj. Din acel moment, am început să adun o echipă de profesioniști lângă mine și de oameni care au curaj, în primul rând, pentru că sloganul nostru este „Demnitate, onoare, curaj”, să putem să intrăm în proiectul acesta cu fruntea sus, idei bune, propuneri și să fim la dispoziția oamenilor ca să accesăm tot felul de idei pe care să începem să le punem în practică la nivel de Dolj. După ce am format acestă echipă interimară, am alergat în teritoriu, am început să formăm echipe în mai multe localități, aici vorbim de formațiune politică la nivel de Dolj, vorbim de Pielești, Șimnicul de Sus, Seaca de Pădure, Podari, Călărași, Bechet, Goicea, Dăbuleni, Desa, etc. Proiectul acesta pe Dolj este format din două lucruri foarte importante, o parte este tot ce însemnă Craiova și comunitatea locală din Craiova, cealaltă înseamnă județul cu formațiunile pe care am început să le creem și să le formăm.

A trebuit să găsim o idee foarte bună pentru a pleca în acestă campanie, pentru că ideea noastră este ca un primar să nu fie doar conducător în funcția respectivă, acesta trebuie să fie managerul comunității și plecând de la acest lucru am identificat o problemă pe care orice om din Craiova o are indiferent cum anume, în orice moment al zilei, în orice moment al lunii, aceea că nu avem timp suficient să ne ducem să ne rezolvăm problemele locale. De aceea am venit cu sloganul „Vă dăm timpul înapoi”. Această afirmație se rezumă mai simplu în a reduce toată partea birocratică pe care toată lumea o pierde ca să își rezolve problemele personale. Cum am gândit acest lucru? Am gândit ca tot ce însemnă administrație locală să fie situat undeva la intrare în Craiova, în care toate instituțiile să fie regândite într-un singur punct.

Prin aceasta o să „lovim” două lucruri, fiecare persoană poate să se ducă și să aibă loc de parcare și în același loc să își rezolve într-o jumătate de oră probleme care necesită câte trei sau patru ore pe săptămână. Atunci o să economisim timp. La aceasta se rezumă „Vă dăm timpul înapoi”, deoarece timpul este cel mai scump din viața noastră, pentru că nimeni nu ni-l dă înapoi. Noi trebuie să comprimăm toată partea birocratică pentru fiecare persoană și să folosească acest timp pentru familie sau alte activități. Să creem acestă posibilitate de a nu fi împovărați de grija că trebuie în fiecare zi să ne rezervăm două ore să rezolvăm o problemă și alte trei ore să rezolvăm alta. Dacă mutăm tot ce însemnă administrație publică în afara orașului, astfel putem să eliberăm și centrul orașului. Lucrul care stă pe buzele tuturor, Craiova este aglomerată, centrul este aglomerat, nu avem unde să parcăm, nu avem posibilitatea să ne rezolvăm problemele.

Primăria în mod normal trebuie să fie o sală de festivități. Noi avem clădiri frumoase la nivel de Craiova, Primăria trebuie să se identifice ca o clădire în care toți cei care vin să fie poftiți, să se facă simpozioane, să se facă activități sociale, nu să fie împărțită în mai multe locuri.

Aceasta a fost problema pe care am sesizat-o și considerat-o să fie „tractorul” acestui proiect politic. Bineînțeles, sunt multe alte probleme la nivel de localitate cu care venim în întâmpinarea cetățenilor. În acest proiect ne-am gândit de la început că trebuie să fim imediat în apropierea cetățeanului, adică, ne-am identificat că noi suntem cetățenii Craiovei, am identificat problemele de bază și am zis că în primul rând trebuie să conteze omul și după aceea trebuie să folosim resursele pentru dezvoltare.

Reporter: Ce v-a determinat să reveniți în politică după aproximativ unsprezece ani?

Marin Costache: Prietenii în primul rând, avem o trupă de prieteni care m-a convins că dacă fiecare dintre noi nu face nimic, nimic o să avem.

Reporter: Îmi puteți spune o persoană pe care o aveți ca și model în viață?

Marin Costache: Mama, fiecare dintre noi avem personalitatea creată la nivel de copii prin părinți, ceea ce suntem toată viața suntem rodul muncii dânșilor. Că ne creăm partide politice, că suntem întreprinzători particulari, că avem alte opțiuni în gândire, totul pleacă de acasă.

Reporter: Care sunt măsurile propuse de dumneavoastră pentru eficientizarea unei activităţi în mod cert deficitare în oraş, spre exemplu transportul public în comun?

Marin Costache: În primul rând trebuie să trecem la transportul public electric, în al doilea rând trebuie să creăm posibilitatea finanțării unor mașini electrice, chiar să se înființeze o societate la nivel local, la nivel de primărie care să pună la dispoziție taxiuri electrice. Atacăm și problema de mediu cât și cea de eficientizare, atacăm consumul, atacăm libertatea de a alege între transportul în comun și cel cu taxi. În afară de aceste probleme, gândiți-vă că dacă s-ar crea acest punct în care toate instituțiile să fie asimilate într-o singură zonă, atunci s-ar vorbi de recalibrarea transportului public în localitate.

Reporter: Ce proiecte aveți în plan pentru dezvoltarea Craiovei?

Marin Costache: Sunt foarte multe proiecte, spre exemplu vorbim despre partea de învățământ. În acest domeniu, pentru mine este primordial refacerea terenurilor de sport din interiorul școlilor. Aceste terenuri sunt proprietatea Primăriei, vreau copiii să se joace. Când eram mici, ne jucam în curtea grădiniței, în curtea școlii, făceam activități sportive și ne-am dezvoltat într-un mediu normal. Dacă noi nu le punem la dispoziție copiilor noștri posibilitea de a se juca, de a practica sporturi, atunci înseamnă că ne ducem doar în zona IT, ne ducem în zona neglijenței sociale pentru că de pe un laptop, de pe un telefon mobil nu am putea să interacționăm la fel ca pe un teren de sport. În al doilea rând, echipa cu care am plecat la acest proiect a gândit o variantă de a face un hub, adică, lângă parcurile industriale ale craiovenilor să creăm zonă de licee pe parte profesională, tehnică. Aici vorbim de parte tehnică, vorbim de specialiști, de tehnicieni. Vorbim de licee care sunt neglijate în ultimul timp. Acele licee profesionale, noi dorim să le ducem în zona industrială unde să poată să exercite și practica, nu doar teoria, nu doar ceea ce asimilăm din clasă. Absolvenții acestor școli trebuie să aplice ceea ce au învățat, în funcție de zona de interes a societăților care sunt în Craiova.

Reporter: V-ați gândit să aduceți noi investitori în Craiova în scopul creării unor noi locuri de muncă?

Marin Costache: Bineînțeles! Din acest punct de vedere am gândit proiectul „Craiova Mare”. În momentul când ai unitatea administrativ teritorială mare atunci poți să aduci investitori, le duci toate utilitățile în zonă, le creezi condiții, iar dânșii o să aibă nevoie de forță de muncă din Craiova. Astfel nu mai pleacă oamenii în alte părți și au posibilitatea să-și creeze siguranța pentru familie, vorbesc despre siguranța financiară.

Reporter: Tineretul sau persoanele vârstnice? Care dintre categorii considerați că trebuie avantajate mai mult? Până acum, cine a fost dezavantajat?

Marin Costache: Din punctul meu de vedere toate categoriile sociale sunt dezavantajate. Unele proiecte sunt puse pe masa Senatului de grupul parlamentar al Partidului Puterii Umaniste Social Liberale și deja se lucrează în toate categoriile. Ca să avem o societate sănătoasă, trebuie să avem un tineret sănătos, nu în sensul propriu al cuvântului, ci un tineret care să gândească rațional și trebuie să formezi acest lucru prin școlile profesionale, liceele teoretice. Tineretul trebuie să vină din urmă, să ne preia ideile și proiectele. Vorbim de zona de pensii, această zonă a fost defavorizată din punctul nostru de vedere și nu sunt aplicate niște măsuri. Fiecare om care a contribuit la Statul Român pe timpul desfășurării activității sale trebuie să primească un cuantum din ce a contribuit. Contributivitatea trebuie să dea suma pensiei, nu funcția, și din aceasta trebuie să găsești procentul pe care să îl trimiți în momentul acela către om.

Reporter: Dacă ați câștiga alegerile, care ar fi primul lucrul cu care ați începe?

Marin Costache: Aș evalua în primul rând patrimoniul primăriei, în momentul când ai totul foarte limpede atunci ști cu ce proiecte să începi.

Reporter: V-ați gândit sa oferiți mai multe facilități copiilor, tinerilor și studenților? Și în ce domenii?

Marin Costache: Întotdeauna trebuiesc premiați elevii care sunt excepție în toate ariile. Totdeauna trebuie să se premiază valoarea. Se spune că valoarea individuală dă valoarea nației, așadar, trebuiesc premiate și susținute valorile individuale, pe cât mai mult posibil.

Reporter: Ce reproșați administrațiilor anterioare?

Marin Costache: Neprofesionalismul. Fiecare a făcut, de la Romanescu încoace, și lucruri bune și lucruri rele. Sloganul nostru în campanie este „Ce putem să facem noi, nu ce au făcut alții.

Reporter: Cum vedeți Craiova peste patru ani?

Marin Costache: Noi încercăm să ne promovăm ideile, încercăm să promovăm proiectele noastre, pe care deja le-am menționat. Depinde de fiecare cetățean ce pune în urnă. Am o viziune măreață cu echipa mea. Dacă nu se reușește, cel puțin, să participăm la administrarea acestui oraș, atunci o văd într-un fel. Dacă reușim să ne promovăm ideile în totalitate, poate mai sunt și alte adăugiri la ele, atunci o văd spre bine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here