Statul oferă 15.000 Euro. Vezi cum poți beneficia

0
104

Statul oferă 15.000 Euro. Vezi cum poți beneficia

Din 15 septembrie, românii vor primi 15.000 de Euro, pentru eficientizarea energetică a locuințelor.

Ministrul Mediului a declarat recent că proprietarii de case pot începe depunerea de dosare pentru programul Casa Eficientă Energetic. Programul se lansează pe 15 septembrie 2020, iar suma aplicabilă este de 15.000 de Euro.

Până la această dată, românii îsi pot pregăti documentele necesare pentru a primi sprijin nerambursabil prin Administrația Fondului pentru Mediu. Bugetul total alocat acestui proiect este de 430 de milioane de lei, estimând a sprijini 9.000 de locuințe. Finanțarea va acoperi 60% din costul proiectului individual, dar fără a depăși suma de 15.000 de Euro.

În urma studiilor efectuate, pierderile de energie prin pereții exteriori ajung la 30% și cele prin acoperiș și ferestre la 25%. Astfel, se dorește scăderea consumului de energie și implicit a poluării.

Ce reguli trebuiesc îndeplinite pentru a beneficia de finanțare?

Proprietarii vor fi nevoiți să prezinte auditul energetic al locuinței, urmând ca eficiența acestuia să fie crescută cu cel puțin o clasă, în urma proiectului. Proiectul va specifica în mod clar ce îmbunătățiri se vor aduce, cum ar fi montarea de ferestre izolante, montarea unei centrale mai eficiente, de panouri solare, corpuri de iluminat cu LED, izolarea acoperișului sau orice altă îmbunătățire energetică. Modul de înscriere în program este online. Proprietarii vor primi număr de înregistrare, urmând a avea un termen de 60 de zile pentru a completa dosarul. Termenul de finalizare al proiectului va fi de 18 luni iar echipamentele se vor cumpăra doar de pe teritoriul României și lucrările vor fi făcute doar de firme specializate, nu în regie proprie. Mai apoi, Administrația Fondului pentru Mediu va vira cei 60% din suma investită, maxim 15.000 de Euro.
De asemenea, în acest moment se dezbate deschiderea programului de eficiență energetică pentru grădinițe și școli. Aici se vor investi 384 de milioane de lei, pentru a îmbunătăți confortul termic a peste 400 de unități de învățământ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here