Se prelungește starea de alertă! Vezi anunțul făcut de președintele României

0
125

Se prelungește starea de alertă! Vezi anunțul făcut de președintele României

Preşedintele Klaus Iohannis cere populației țării respectarea noului set de măsuri impuse în contextul pandemiei de COVID-19, menționând că se aşteaptă ca acestea să aibă efecte în următoarele două-trei săptămâni.

“Astăzi avem în vedere două subiecte importante: pandemia și economia. Starea de alertă a fost prelungită cu 30 de zile și, începând de luni, avem impus un nou set de măsuri. Câteva mențiuni despre starea de alertă, vă amintiți că la mijlocul lui octombrie Guvernul prelungise starea de alertă și instituise un set de măsuri. Iată că avem un rezultat al acelui set de măsuri, repet, măsurile din octombrie. Avem, cam de două săptămâni și ceva încoace, o plafonare vizibilă la numărul de infectări. Aceasta este o veste bună și ne arată că măsurile au efect pozitiv. Pe de altă parte, vedem foarte bine că trebuie să avem răbdare și trebuie să respectăm măsurile. Acest efect de plafonare a apărut în urma măsurilor din octombrie, nu în urma setului de acum, de luni”, a precizat președintele.
Președintele a menționat că există un număr ridicat de persoane la terapie intensivă, astfel că a fost nevoie de un nou set de măsuri.

“Trebuie însă să fim sinceri și să spunem că plafonarea la 10.000 este mult prea ridicată. Avem un număr prea mare de cazuri grave la Terapie Intensivă și avem un număr mult prea mare de decese, și atunci a fost nevoie de un nou set de măsuri, setul care a intrat în vigoare de luni”, a precizat președintele.

Apelul lui Iohannis pentru respectarea măsurilor impuse

Președintele face un apel pentru respectarea noului set de măsuri restrictive impuse în contextul pandemiei de COVID-19, arătând că se aşteaptă ca acestea să aibă efecte în două-trei săptămâni.

“Iarăși, vă cer respectarea măsurilor și să aveți răbdare! Va trebui să așteptăm două-trei săptămâni până când noul set de măsuri va produce efectele dorite – acestea fiind: îngrădirea pandemiei, scăderea sau cel puțin limitarea numărului de noi infectări, limitarea cazurilor grave și, evident, sperăm într-o reducere a deceselor. Aceste lucruri sunt extrem, extrem de importante. Vă cer tuturor: respectați noul set de măsuri! Este nevoie de aceste măsuri pentru sănătatea noastră, a tuturor, pentru a da o șansă medicilor să se ocupe de cazurile grave din spitale”, a precizat Iohannis.
Klaus Iohannis, anunț despre situația economică

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă va fi expus public săptămâna viitoare, fiindu-i alocate 30 de miliarde de euro din fonduri europene, a declarat preşedintele.

“Acum, referitor la situația economică – avem date noi despre trimestrul III și, chiar dacă suntem, evident, într-o criză economică și economia a performat mai puțin bine decât în perioada de comparație a anilor trecuți, totuși avem și o veste bună. Comparația cu trimestrul II al acestui an ne arată că economia își revine treptat. Avem, în comparație cu trimestrul trecut, o creștere notabilă, în jur de 5%, ceea ce ne arată că măsurile luate pe plan economic au fost corecte, au fost măsurile juste și, foarte important, evităm ceea ce se numește o recesiune tehnică. Pentru a prezenta noi măsuri, pentru a da un impuls hotărât economiei, pentru a intra într-o fază de redresare solidă, este nevoie de bani. Acești bani îi vom primi din fonduri europene”, a precizat Iohannis.

Președintele a menționat că a avut o discuție cu premierul, cu miniștrii de resort, pentru a găsi o formă foarte bună pentru ceea ce se numește Planul Național de Redresare și Reziliență.
“Este un plan amplu și vom avea peste 30 – atenție – 30 de miliarde de euro din fonduri europene, pentru a finanța măsurile din acest domeniu. Suntem cu proiectul foarte aproape de final, este o măsură foarte amplă, care se referă și la reforme, și la măsuri de infrastructură, și la multe sectoare care trebuie să fie și modernizate, dar și redresate. Vom prezenta acest Plan Național de Redresare și Reziliență public săptămâna viitoare, urmând să avem o dezbatere publică, pentru a putea aduna toate opiniile care sunt pertinente, și atunci vom înainta planul la Bruxelles și în cursul anului viitor deja începem să finanțăm măsurile de redresare și de reziliență”, a menționat președintele României.
LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here