Vești proaste de la specialiști. Imunitatea în urma vindecării de Coronavirus ar putea dispărea într-un timp scurt
Imunitatea bazată pe anticorpi, ca rezultat al vindecării de COVID-19, e posibil să dispară în majoritatea cazurilor în câteva luni, conform unui studiu britanic realizat de King’s College London.
Dacă situația se dovedește a fi adevărată, riscă să îngreuneze crearea unui vaccin eficace pe termen lung, relatează luni AFP.
″Acest studiu confirmă că răspunsul în anticorpi protectori la persoanele purtătoare de SARS-CoV-2 (…) pare să scadă rapid″, spune medicul Stephen Griffin, profesor în cadrul Şcolii de medicină a universităţii Leeds. Așadar, ″vaccinurile aflate în curs de cercetare vor fi nevoite fie să genereze o protecţie mult mai puternică şi mai durabilă faţă de infecţiile naturale, fie să se administreze la o perioadă mult mai scurtă″, adaugă acesta.
″Dacă infecţiile vă dau un număr de anticorpi care scade în câteva luni, vaccinul va face acelaşi lucru″ şi ″o singură injecţie ar putea să nu fie de ajuns″, a afirmat la rândul său pentru The Guardian autoarea principală a studiului, Katie Doores.
Cercetarea pregătită de King’s College London, care nu a fost încă verificată de alte instituţii medicale, a fost publicată pe website-ul medrxiv.
În cadrul acestui studiu a fost analizat răspunsul imunitar în cazul a 90 de persoane infectate cu COVID-19. Rezultatele demonstrează faptul că nivelul anticorpilor meniți să distrugă virusul ating un vârf la aproximativ trei săptămâni după apariţia simptomelor şi apoi se reduc rapid.
Analizele de sânge au arătat că inclusiv persoanele care prezintă simptome lejere au un răspuns imunitar faţă de noul virus, dar în general mai scăzut faţă de cazurile cu forme mai grave. Din eşantionul de pacienţi inclus în acest studiu numai 16,7% aveau niveluri ridicate de anticorpi la 65 de zile după începerea simptomelor.
Mai mult, acest studiu nu oferă dovezi nici politicilor bazate pe obţinerea imunităţii colective.
Totuşi, cercetătorii remarcă faptul că imunitatea nu înseamnă doar anticorpi, întrucât organismul produce de asemenea celule imunitare (B şi T) care joacă un rol important în apărarea organismului.
″Chiar dacă nu mai aveţi anticorpi pe care să îi putem detecta, aceasta nu înseamnă neapărat că nu mai aveţi imunitate care să vă protejeze, întrucât posibil aveţi celule cu memorie imunitară care pot acţiona rapid, pentru a iniţia un nou răspuns imunitar dacă veţi fi din nou infectaţi cu noul virusul. Este aşadar posibil să contractaţi o infecţie mai uşoară″, preconizează profesorul imunolog Mala Maini, consultantă la University College London.
Până se va lua o decizie in privința aceasta, ″chiar şi aceia care au un test de anticorpi pozitiv – mai ales cei care nu înțeleg de unde ar fi putut contracta virusul – trebuie să fie pe viitor mai prudenţi, să respecte distanţarea socială şi să poarte masca″, atenţionează James Gill, profesor în cadrul Warwick Medical School.