Se votează legea carantinei. Noi prevederi pentru infectații cu Covid-19

0
130

Se votează legea carantinei. Noi prevederi pentru infectații cu Covid-19

În situația actuală, parlamentarii decid în ce condiții vor putea fi internați în spital cei care nu au simptome de Covid-19.

Izolarea și carantina nu vor mai fi impuse pentru toți, iar cei care sunt doar posibil infectați sau nu au simptome vor putea  rămâne acasă, nu în spital, pe o perioadă limitată.

Pacienții vor putea refuza tratamentul și de asemenea vor putea contesta în instanță orice metodă de prevenire a bolii. Deputații votează aceste reguli în calitate de primă cameră sesizată.

Dacă până acum toți cei care se întorceau din țări cu număr mare de infectări sau cei care au avut contact direct cu persoane diagnosticate cu noul virus ar fi intrat automat în carantină instituționalizată, de acum aceștia vor avea varianta să rămână acasă.

Doar dacă nu vor sau nu sunt de acord să stea la domiciliu, abia atunci aceștia vor fi plasați în centrele statului.

Izolarea se va face în spital și doar pe baza deținerii unor documente medicale care să arate că persoana respectivă este contagioasă.

Raed Arafat, secretar de stat: ”Am rămas cu introducerea în carantină  pentru persoanele posibil infectate și aflate în perioada de incubație. Iar izolare se va face doar la persoanele incubate”.

Cei care nu prezintă simptome se vor putea izola la domiciliu, așadar vor mai fi internați numai dacă starea lor se va inrăutați.

Persoanele izolate, trimise în carantină sau internate, indiferent dacă au sau nu Covid-19, vor avea posibilitatea să conteste măsura în instanță.

Guvernul ar fi vrut însă să introducă și sancțiuni pentru cei care nu respectă măsurile de carantină sau izolare.

În plus, în cazul persoanelor care plecau din spital sau din spațiul dedicat pentu carantină, acestea ar fi suportat cheltuielile. Numai că social-democrații nu au fost de acord cu această măsură.

Ludovic Orban: ”Avem o mulțime de instituții economice, de cetățeni, care poate și din cauza unei campanii susținute de negare a virusului și a pericolului, au ajuns în situația de a ignora regulile pe care le-am indicat. Preferăm să izolăm virusul decât să ajungem în situația să îi izolăm pe cetățeni sau să fim izolați de alte țări din Europa ca urmare a creșterii numărului de îmbolnăviri”.

Atât președintele Klaus Iohannis, cât și premierul Ludovic Orban au făcut apel la parlamentari să adopte cât mai repede proiectul de lege, astfel încât persoanele confirmate sau suspecte de Covid-19 să poată fi izolate și tratate.

Oana Florea, deputat PSD: ”PSD nu are de gând să mai accepte abuzurile acestui guvern, e adevărat că se impune o astfel de lege, dar trebuie să respecte drepturile și libertățile, demnitatea cetățenilor, Constituția României”.

Proiectul trebuie votat, de asemenea, și de senatori, forul decizional în acest caz, iar după 5 zile legea va intra în vigoare. Cel mai probabil, tocmai săptămâna viitoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here