Explozie devastatoare în Beirut, peste 100 de morți și peste 4.000 de răniți

0
90

UPDATE ora 8:50 : Bilanțul morților a ajuns la 135 și peste 5000 de răniți.

În data de 05.08.2020 o explozie puternică a zguduit capitala Libanului, Beirut, în zona portuară a orașului. O fabrică de artificii a explodat în urma unui accident, au existat două explozii, una la un depozit de artificii și un la depozitul de chimicale. Totul s-ar fi produs din cauza a peste 2.700 de tone de nitrat de amoniu, care este o substanță foarte inflamabilă, aceasta a fost depozitată în port fără să se asigure  măsuri de siguranță, timp de 6 ani.

Mai multe persoane sunt blocate sub dărâmături și se speculează un număr foarte mare de răniți și de decese, în acest moment sunt cel puțin 100 de morți și 4.000 de răniți. Explozia s-a simțit până în Cipru și a afectat mai multe clădiri din zonă, pe o zonă de 10km locuințele au fost afectate de sulf, un localnic a declarat că a căzut din picioare în propria casa datorită puterii exploziei.

O localnică care locuiește la mai mulți kilometrii distanță de locul accidentului a declarat că totul s-a simțit ca un cutremur și geamurile locuinței i-au fost sparte. Scene șocante pe străzi, oamenii veneau către spital cu membre rupte și sângerând. Peste 10 pompieri au fost dați dispăruți în urma exploziei.

Guvernatorul a fost întrebat dacă sursa exploziei ar fi fost focul dar acesta a declarat că nu se știe încă. Sute de oameni au fost spitalizați și camerele de urgență sunt pline, Crucea Roșie Libaneză face apel la populație să doneze sânge pentru răniți.

Un politician libanez,secretarul general al partidului Kataeb, a decedat în urma rănilor produse de explozie. Ambasada SUA din Beirut îndeamnă populația să rămână în case și să poarte mască dacă au acces, deoarece se spune că s-au eliberat gaze toxice în atmosferă. Președintele SUA, Donald Trump a declarat că aceasta ar putea fi un posibil atac, deoarece oficialii militari americani cred că explozia nu a fost întâmplătoare. Oficialii din Pentagon spun că nu este nicio indicație care să zică că a fost atac.

Se va instaura trei zile de doliu în Beirut începând de miercuri. Un localnic a declarat că „suntem blestemați” deoarece acesta ar fi fost ultimul lucru pe care și l-ar fi permis.

Scenele filmate a doua zi cu drona arată amploarea exploziei. Directorul unui spital din Israel a făcut apel la autoritățile libaneze să lase răniții să îi trateze în unitatea lor.

[ajax_load_more loading_style=”blue” post_type=”post” button_label=”Alte stiri”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here