Declarația Președintelui: Elevii vor merge la școală din 14 septembrie
Astăzi, președintele Klaus Iohannis a declarat că invățământul preuniversitar va începe pe 14 septembrie. Vor exista 3 scenarii, care vor fi supuse revizuirilor, în funcție de evoluția infectărilor cu noul virus și de numărul persoanelor infectate.
Cele trei scenarii care vor fi luate în considerare
Au fost prezentate 3 scenarii, astfel:
- scenariul verde, dacă în localitatea respectivă se constată a exista mai puțin de o persoană infectată cu Coronavirus, în ultimele 14 zile
- scenariul galben, între 1 și 3 persoane, medie zilnică
- scenariul roșu, peste 3 bolnavi noi, medie zilnică
Deciziile de funcționare a școlilor vor fi luate la nivel de județ, în funcție de situațiile locale. Comandamentul de urgență al fiecărui județ va stabili scenariul care se aplică, astfel, în cazul scenariului verde toți elevii vor merge la școală, în cazul celui roșu, niciun elev nu va merge la școală, iar în cazul celui galben, cursurile se vor ține atât la școală, cât și în mediul online.
Dacă în localitate se înregistrează un număr foarte mic sau deloc de infectări cu Covid-19, se aplică scenariul verde. În schimb, dacă localitatea se încadrează la scenariul roșu, toate cursurile se vor ține online. În cazul scenariului galben, gradinițele și clasele primare vor merge la școală, clasele 8 și 12 vor merge, de asemenea, restul claselor vor veni la școală în schimburi, sau vor învăța online.
Cum se calculează numărul de bolnavi?
Klaus Iohannis: În acest moment, capitala se încadrează la scenariul verde, având o populație foarte mare. În scenariul galben se încadrează câteva sute de localități, iar în cel roșu, doar 50. Școlile se vor închide doar pentru anumite localități, acolo unde numărul de infectări cu noul virus va crește considerabil. Se va face o medie pe ultimele 14 zile, la mia de locuitori.
Cât de des se vor face aceste analize?
Klaus Iohannis: Acest tip de analiză se va face destul de des și detaliat, mai ales în zonele cu risc crescut. Am ales să folosim împărțirea pe scenarii ca fiind foarte folositoare iar multe alte țări au ales s-o folosească deja.
Ce vor face părinții?
Klaus Iohannis: Asemănător situației de urgență, vom găsi cea mai bună soluție să susținem părinții care vor fi nevoiți să rămână acasă, cu copiii. Lucrăm în acest moment la o propunere legislativă în acest sens.
Alegerile locale?
Klaus Iohannis: Așa cum activitatea didactică implică un număr foarte mare de elevi și cadre didactice, la fel si activitatea electorală care se va desfășura în aceleași spații va fi ținută în norme de siguranță. Astfel, considerăm că votarea se poate desfășura în mod sigur.
Aveți un plan dacă numărul infectărilor va crește?
Klaus Iohannis: Cu siguranță urmărim cu atenție evoluția pandemiei și încurajăm distanțarea socială și măsurile de igienă. Nu ne putem da cu părerea despre cum va evolua pandemia, dar, luăm în calcul, cu siguranță, un scenariu negru. Dacă situația se va agrava, vom amâna începerea anului școlar și vom merge pe clase online. Acest lucru, bineînțeles, numai după ce vom avea confirmare din partea specialiștilor.
Despre tabletele pentru elevi
Klaus Iohannis: Guvernul tratează cu prioritate această problemă, în vederea rezolvării.
Pe scenariul roșu, cine îi va învăța pe elevii care nu știu să umble pe o tabletă?
Klaus Iohannis: Ne vom asigura că în fiecare școală vor fi persoane delegate, dar, după cum bine știm cu toții, generația tânără folosește cu mare îndemânare tehnologia.
La ce interval se va face analiza privind numărul de bolnavi?
Klaus Iohannis: Verificările si actualizările se vor face zilnic, dar media se va aplica pentru ultimele 14 zile. Fiecare comandament județean are obligația să raporteze orice suspiciune de agravare a situației pandemice.
Şeful statului ținut azi la ora 15:00 o ședință pe tema educaţiei cu premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ion Ştefan, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgentă, Raed Arafat.