4 zile lucrătoare pe săptămână și reducerea salariilor bugetarilor, propuneri pentru scăderea deficitului

0
290

4 zile lucrătoare pe săptămână și reducerea salariilor bugetarilor, propuneri pentru scăderea deficitului

Economistul şef al BNR, Valentin Lazea, anunță că reducerea programului de lucru al bugetarilor, împreună cu scăderea salariului, reprezintă o soluție pentru reducerea deficitului bugetar, pentru anul viitor.

Lazea susține că statul trebuie ca, începând de anul viitor, să reducă deficitul bugetar şi că este nevoie de măsuri atât pe partea de venituri, cât şi pe cea de cheltuieli.

“Nu e deloc normal ca salariul mediu din sectorul bugetar să fie mai mare decât cel din sectorul privat”, menționează Lazea, posibile soluţii pentru reducerea cheltuielilor fiind ca programul de lucru al bugetarilor să fie redus cu o cincime, cu reducerea salariilor, iar angajările să fie parțial îngheţate.

Fără măsuri de ajustare, deficitul bugetar va depăşi anul viitor 8% din produsul intern brut, după ce în acest an este anunțat de Guvern la peste 9%, avertizează Valentin Lazea într-o videoconferinţă organizată de Consiliul Fiscal şi Universitatea Al. I. Cuza din Iaşi.

“Reducerea cheltuielilor ar fi necesară, numai că trebuie să crească pe viitor alte cheltuieli nesalariale, cheltuieli cu dotarea spitalelor, a şcolilor, cu infrastructura. Chiar dacă ne gândim că un guvern îşi va propune să îngheţe salariile şi pensiile, tot nu este suficient, pentru că sunt cheltuieli de natură nesalarială care trebuie să crească”, spune Lazea.

Economistul BNR mai arată că sunt şi cheltuieli deja legiferate care urmează să producă efecte, de exemplu creşterea alocaţiilor sau creşterea salariilor profesorilor. În același timp, o diminuare a numărului de angajaţi ai statului nu pare fezabilă în actualul context în care pandemia va duce la creşterea şomajului din sectorul privat.

“Îşi va permite statul să dea afară bugetari şi să includă şomeri din sectorul de stat la şomajul deja crescut din sectorul privat? E un mare semn de întrebare”, spune Lazea.

El afirmă: “Nu e deloc normal ca salariul mediu din sectorul bugetar să fie mai mare decât cel din sectorul privat”.

“O soluţie ar fi săptămâna de lucru redusă la 4 zile pentru bugetari cu o reducere de o cincime a salariului. Poate aşa s-ar ajunge la un cvasi-echilibru între salariile din sectorul bugetar şi cele din mediul privat. O altă soluţie ar fi o intrare în sectorul bugetar la 7 ieşiri, care s-a mai aplicat în trecut”, ne anunță Lazea.

Săptămâna de lucru de 4 zile, propusă și în Europa. Scrisoarea trimisă de sindicaliști liderilor din UE

Un grup de politicieni de stânga și reprezentanți ai sindicatelor europene cer liderilor din UE micșorarea săptămânii de lucru la patru zile pentru a-şi ajuta economiile să se redreseze în urma pandemiei de coronavirus.

Scrisoarea a fost trimisă premierului britanic, Boris Johnson, cancelarului german, Angela Merkel, premierului spaniol, Pedro Sanchez şi altor lideri europeni.

Scrisoarea menționează situațiile în care lucrătorii au acceptat un program mai scurt ca să salveze locuri de muncă, dar și „oportunitatea” de a reorganiza modelele de lucru actuale și de reducere a consumului de energie – ceea ce ar ajuta la combaterea crizei climatice.

“De-a lungul istoriei, programul de lucru mai scurt a fost utilizat în perioadele de criză și recesiune economică ca o metodă de partajare echitabilă a muncii. Pentru progresul civilizaţiei, a sosit momentul de a profita de această ocazie şi a merge către săptămâna redusă de lucru”, se arată în scrisoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here