Senatul a adoptat legea privind carantina si izolarea

0
117

Astăzi este o altă zi neagră pentru România, 777 de români au fost depistaţi pozitiv cu Covid-19 în ultimele 24 de ore, iar senatorii au decis să voteze pentru adoptarea legii carantinei şi izolării la domiciliu.

După 2 ore în care senatorii au votat legea privind carantina şi izolarea, decizia a fost una pozitivă iar legea a fost adoptată. Diferenţa dintre voturi a fost zdrobitoare.

Rezultatul votului: 115 voturi au fost pentru, 8 împotriva şi 3 abţineri.

Printre cei care nu au fost de acord cu această lege se enumeră şi Călin Popescu Tariceanu.

Legea a fost modificată cu atenţie, iar una dintre modificări este că cei care contestă internarea în spital trebuie să aştepte decizia autorităţilor în spital, nu acasă ca până acum.

Competenţii au stabilit ca persoanele care sunt depistate pozitiv cu Covid-19, dar au preferat să se trateze acasă, să fie din nou obligate să se interneze dacă au simptome grave.

Premierul Ludovic Orban a mers personal în Parlament pentru a se asigura că votul nu va fi amânat ca dăţile trecute.

La comisia juridică din Senat au mers secretarul de stat Raed Arafat, ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru, dar şi premierul Ludovic Orban. Senatorii nu au fost de acord cu primele 2 forme ale textului, iar astăzi au revenit din nou asupra legii şi au ajuns la un numitor comun. Premierul le-a cerut să voteze cât mai curând posibil legea.

Ultimele modificări au fost despre cei care refuză spitalizarea. Cei care refuză sunt obligaţi să rămână internaţi în spital până când instanţa le susţine şi le aprobă decizia.

Ludovic Orban „Bănuiesc că nu vor fi multe persoane care vor ataca în instanţă”

Până azi, 757 de români au refuzat spitalizarea, deşi au fost depistati pozitiv cu coronavirus. Juriştii au decis să lase posibilitatea ca Direcţiile de Sănătate Publică să îi cheme din nou pe aceştia pentru a face un nou test. Pe baza noilor teste, medicii pot recomanda dacă pacientul trebuie internat în spital sau dacă va fi trimis în izolare la domiciliu.

Modificarea dorită de senatori prevede că medicii au 48 de ore la dispoziţie pentru a lua o decizie în funcţie de starea pacientului. În funcţie de această decizie, urmează sa vedem dacă se impune izolarea sau spitalizarea. Persoanele care sunt depistate pozitiv, dar nu prezintă simptome în cele 48 de ore în care stau în spital, vor fi trimise în izolare la domiciliu pentru 14 zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here