Proteste în Belarus după alegerile prezidențiale

0
98

Duminică seara în Belarus a început proteste după exit-poll-ul cu privire la finalul scrutinului prezidențial ce prezintă faptul că Aleksandr Lukașenko, a primit aproape 80% din numărul de voturi. Mai multi cetățeni s-au mobilizat și au început proteste sub pretextul că alegerile au fost fraudate. Liderul acestora a fost candidata Svetlana Tihanovskaia.

Candidata a acordat vineri un interviu în care declarat faptul că Aleksandr Lukașenko conduce țara cu o mână de fier și este denumit adesea ultimul dictator al Europei. Aceasta a declarat faptul că rușii vizează destabilizarea țării și preluarea puterii.

Măsurile de securitate au fost sporite în Minsk, au fost amplasate puncte de control ale poliției și circulația a fost limitată într-un singur sens.

După ce s-a anunțat faptul că Aleksandr Lukașenko ar fi obținut 80% din voturi oamenii au ieșit în stradă. Candidata Svetlana Tihanovskaia se aștepta ca alegerile să fie măsluite și a realizat o organizație pro-guvernamentală pentru televiziunea de stat. Orașul a fost practic închis.

Mai mulți protestatari s-au confruntat cu forțele de ordine după ce urnele s-au închis, iar unii au fost reținuți. În capitală protestatarii mărșăluiesc pe străzi, strigând „Pleacă!” adresat președintelui Lukașenko, mai multe persoane au fost rănite. Unii protestatari au încercat să oprească un camion al poliției, dar o persoană a rămas agățată. Proteste au avut loc și în alte orașe.

Unii președinți ai secțiilor de votare au ieșit în fața protestatarilor anunțând că rezultatele sunt cele „reale”. Oficiala a cerut Comisiei Electorale Centrale rezultatele reale ale alegerilor. La ora 02:20 Purtătoarea de cuvânt a candidatei, Svetlana Tihanovskaia a anunțat victoria pe baza rezultatelor primite de la 20 dintre secțiile de votare.

Aproximativ 120 de protestatari au fost arestați în belarus după manifestațiile violente care au izbucnit după ce au fost primite primele rezultate ale alegerilor.
[ajax_load_more loading_style=”blue” post_type=”post” button_label=”Alte stiri”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here