Răspunsul lui Florin Cîțu privind economia României.

0
93

Potrivit declarației lui Florin Cîțu, ministrul finanțelor, România va evita recesiunea și economia își va reveni până la finalul anului, ceea ce va duce la creșterea economică în 2021. Economia României va avea o contracție mult mai mică decât estimările făcute.

Toate țările au avut de suferit din punct de vedere al economiei și au răspuns prin creșterea deficitelor bugetare. Noi am fost cei mai cumpătați în ceea ce privește banul public. Majoritatea băncilor au redus dobânzile până la 0 deoarece acesta stimulează creșterea economică pe termen lung. Toate țările vor avea o contracție a economiei în 2020 și majoritatea vor avea recesiune tehnică. Doar România va evita acest lucru iar contracția economiei va fi mult mai mică decât se estima. Contracția economiei înseamnă venituri la buget mai mici sau chiar similare cu cele de anul trecut, a declarat ministrul finanțelor.

România va avea o revenire din trimestrul III, în V, acesta este un scenariu de bază și al celor de la BNR. Cîțu a declarat că în acest moment economia globală trece prin cea mai dură perioadă din ultimii 100 de ani.

Pentru a se revenii mai repede cel mai mult contează modul în care guvernele răspund la criză. Privind partea de politică fiscală deficitul UE s-a majorat cu 8 puncte, de la 1% la 9%, a explicat Cîțu.

După prima rectificare bugetară deficitul s-a majorat cu 3 puncte procentuale deoarece injecția de lichidități în economie este pe termen scurt. În acest moment companiile beneficiază de 11 miliarde de lei, care nu intră în bugetul de stat, datorită măsurilor fiscale ce au fost implementate. România a intrat în criză cu un deficit de 3,7% estimat față de media UE de 1%. Nu o să ne oprim și o să injectăm lichidități și la a doua rectificare, a spus Florin Cîțu.
[ajax_load_more loading_style=”blue” post_type=”post” button_label=”Alte stiri”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here