Anunțul momentului! Se deschid restaurantele și cinematografele

0
111

Anunțul momentului! Se deschid restaurantele și cinematografele.

Premierul Ludovic Orban a anunțat că restaurantele interioare, din pensiuni și hoteluri se vor redeschide, începând cu 1 septembrie, pe teritoriul întregii țări. Celelalte restaurante se vor deschide treptat, în funcție de numărul de cazuri raportate în zona respectivă. La fel se va proceda și în cazul cinematografelor și teatrelor; acestea se vor deschide, atâta timp cât nu se află în zone roșii și vor funcționa la jumătate din capacitate. Normele de funcționare urmează să fie publicate, întrucât, chiar în acest moment, la Guvern, se ține o ședință pe această temă.

Premierul afirmă faptul că se vor stabili reguli clare, pe care proprietarii restaurantelor dar și organizatorii de evenimente vor trebui sa le urmeze, cu scopul reducerii împrăștierii noului virus.

Ministrul Sănătății afirmă faptul că reponsabilitatea informării restaurantelor dar și stabilirea programului de funcționare, în funcție de numărul de cazuri raportate în acea zonă, va fi a autorităților locale.

Patronatele restaurantelor au decis ca spațiul care va fi folosit în interior să fie la jumătate față de cât era înainte. De asemenea, masca se va purta peste tot, și anume, fiind spațiu închis, este normal să folosim masca atât la intrare, cât și la ieșire. Putem lăsa masca jos, doar în momentul în care ne-am așezat la masă. De asemenea, o vom folosi când vrem să mergem către altă masă, toaletă, terasă, etc.

Este de responsabilitatea fiecărui restaurant să ia măsuri pentru respectarea normelor de igienă.  De exemplu, proprietarii unui restaurant din Brașov se pregătesc intens de câteva luni cu privire la reamenajarea spațiului interior, așezarea scaunelor, plasarea dezinfectantului, marcajul traseului de intrare-ieșire din local, către toalete, etc.

Mai mult decât atât, patronii restaurantelor așteaptă ajutor din partea Guvernului. De exemplu, un patron al unui pub din centrul vechi din București a trimis 12 angajați în șomaj tehnic, de la inceperea pandemiei. Acesta speră să îi readucă pe toți cât mai curând la muncă.

Cu toate acestea, încasările nu vor acoperi pierderile din lunile de pandemie. Clienții vor fi mai puțini, iar programul de funcționare va fi redus.

Reguli pentru redeschiderea teatrelor și cinematografelor

Aceleași măsuri se aplică și pentru teatre și cinematografe. Acestea fie se vor deschide la jumătate de capacitate, fie nu se deschid deloc. Totul va depinde de numărul de cazuri raportate în zona respectivă.

Ministerul Culturii afirmă faptul că se va păstra un loc liber pentru toți spectatorii, indiferent de gradul de rudenie. Urmează să se decidă dacă se pot servi popcorn și băuturi răcoritoare, ținând cont de faptul că masca va fi obligatorie în spațiu închis. De asemenea, nu se vor lua în calcul apariția de incidente, întrucât publicul participant la astfel de evenimente este unul educat și disciplinat.

Această decizie vine în sprijinul ambelor industrii, deoarece deja s-au înregistrat pierderi foarte mari, patronii raportând un număr de 400,000 de oameni care riscă să rămână șomeri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here