Interviu Teodora Modan

0
1039

În data de 27 ianuarie 2021, echipa „Gazeta Olteniei” a avut onoarea să o intervieveze pe Modan Teodora o adolescentă pasionată de fotografie, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Nicolae Titulescu” din Craiova.

Reporter: Am dori să ne spuneți câteva lucruri despre dumneavoastră.

Teodora Modan: „Sunt Teodora, am 18 ani, sunt pasionată de fotografie, sunt un tânăr licean cu vise și speranțe (multe neconcretizate încă), sunt veselă, optimistă și nonconformistă”

Reporter: Teodora, pentru a te cunoaște mai bine, spune-ne cum a început totul.

Teodora Modan: „Undeva în jurul vârstei de 13-14 ani am primit cadou un aparat foto compact (mic și roșu) și am început  să fac primele fotografii (majoritatea privindu-le acum…..destul de naive!!!). Continuând mi-am dat seama ce mult îmi place și ușor, ușor a devenit o pasiune. Am investit într-un aparat profesional, am urmat cursuri și workshopuri de profil și….iată-mă aici, unde fac ce-mi place, ce mă reprezintă: fotografii!!!”

Reporter: „Ce preferi: fotografia naturală sau fotografia prelucrată?”

Teodora Modan: „ Momentan, sunt într-o perioadă în care încerc să îmi definesc propriul meu stil de fotografie și de editare. Îmi place ca fiecare fotografie a mea să fie complexă și completă. Îmi place să adaug elemente noi în fotografiile care pentru mine par simple dar cred că peste ani și ani tot la pozele autentice mă voi întoarce.”

Reporter: „ Poți să ne dai niște sfaturi pentru fotografii începători? Două situații cu care te-ai confruntat?”

Teodora Modan: „Nu știu daca sunt in măsură sa dau sfaturi dar pot să-ți spun câteva situații in care am greșit sau m-am grăbit iar pozele n-au ieșit așa cum mi-aș fi dorit. Când ai un aparat nou trebuie întotdeauna să-l cunoști foarte bine (să citești cu atenție manualul, să-i înveți setările foarte bine….să-l stăpânești la adevărata lui capacitate). Dacă ai posibilitatea, să urmărești cât mai multe tutoriale, să faci cursuri, să „furi” meserie de la cei mai buni. Întotdeauna va câștiga emoția (pe care o transmite fotografia) în fața tehnicii și eu mai știu o vorbă: „fotografii clare si atenție la detalii și lumină!”

Reporter: „Peste 10 ani credeți că veți reuși să ajungeți acolo unde v-ați propus?”

Teodora Modan: „Cred, cu tărie că orice tânăr care își propune să realizeze ceva în viață și muncește suficient pentru aceasta nu are cum sa dea greș (Așa-s eu…..foarte optimistă!)”

Reporter: „Care este stilul favorit de fotografie?”

Teodora Modan: „Personal, prefer portretele și peisajele, mai ales dacă sunt combinate. Iubesc fotografiile care transmit emoție și cele care-mi pun cunoștințele tehnice la încercare!”

Reporter: „Care este fotografia dumneavoastră favorită și de ce?”

Teodora Modan: „Am mai multe fotografii care-mi plac, e foarte greu să aleg, însă, una dintre ele parcă-mi trezește o emoție aparte.”

„Prin natura ei, lebăda este un simbol al gingășiei, al grației, al naturaleții…al frumuseții în general. Paleta de culori din poza este iar pe gustul meu (iubesc toamna datorită cromaticii pe care o oferă). Iubesc aceasta fotografie, poate și din cauza faptului că lebăda „mi-a permis ” să mă apropii foarte mult de ea atunci când am fotografiat-o și am simțit cum mă privea drept in ochi. De câte ori privesc poza mă încearcă parcă emoția pe care am avut-o atunci când am făcut-o.”

Reporter: „Cine este fotograful dumneavoastră favorit și de ce?”

Teodora Modan: „Nu am un singur fotograf favorit. Printre preferații mie sunt: Sergey Ivanov, FotoDumbrava, Radu Constantinescu, Olga Vuscan, Julius Paul Laurențiu Nica, Alina si Ovidiu Lesan. De la fiecare încerc sa „fur” câte ceva și să adaptez propriului meu stil fotografic. Fiecare dintre ei are ceva special: cadre aparte, viziunea, cromatica, tehnica etc…….încerc însă să-mi conturez propriul meu stil.”

Reporter: „Care sunt locațiile favorite pentru un shooting?”

Teodora Modan: „Nu cred ca există un loc favorit pentru un shooting. Fiecare locație are avantajele și dezavantaje, rolul unui fotograf fiind acela de a profita la maxim de resursele oferite de locația respectivă în funcție de tipul de eveniment. Iubesc însă sa fac poze la apus datorită culorilor pe care mi le oferă lumina soarelui în acel moment.”

Reporter: „Din perspectiva ta, ce este cel mai important: aparatul foto sau experiența fotografului?”

Teodora Modan: „Eu cred ca aparatul este doar „o unealtă” în mâna fotografului. Experiența sa este extrem de importantă, el fiind cel ce creează „povestea”. Tot experiența este cea care-l ajută pe fotograf să scoată potențialul maxim din ceea ce are la îndemână: locație, personaje, lumini.”

Acestea sunt câteva dintre fotografiile realizate de Teodora, la care a depus multe ore de muncă.

Dacă doriți să vedeți mai multe dintre fotografiile Teodorei sau doriți să colaborați, puteți să intrați pe pagina sa de Facebook: Teodora Modan Fotograf, aveți link-ul atașat mai jos.

link: https://www.facebook.com/Teodora-Modan-Fotograf-105224407986463

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here